Het verhaal van de rebelse Simone
Simone van Neerven is ondernemer en niet zomaar eentje; ze is een innovatie-expert met een missie om een internationale katalysator te zijn voor verandering. Dit doet ze door haar eigen rebelsheid en veelzijdigheid volledig te benutten in alles wat ze aanpakt. Bijvoorbeeld als founder van Rebella, als schrijver van boeken, als columnist voor MT Sprout, als voorvechter van de regeneratieve landbouw en zelfs als gesprekpartner. Deze week duiken wij in haar boeiende verhaal.

Foto door Simone van Neerven
Een heilig geloof in het belang van regeneratieve systemen
De woorden ‘sustainability’ en ‘duurzaamheid’ kom je heel veel tegen op het internet. Als je op ‘sustainability’ zoekt krijg je ongeveer 2.140.000.000 Google zoekresultaten en voor ‘duurzaamheid’, 55.600.000 Google zoekresultaten. Simone vindt echter dat deze veel gebruikte woorden onvoldoende de lading dekken van wat ons te doen staat als samenleving. We moeten niet alleen een zorgen voor een systeem tussen mens, milieu en economie die focust op behoudt van de natuur of aarde. Maar we moeten verder gaan dan dat, namelijk een nieuw systeem creëren waarbij de dynamieken tussen mens, milieu en economie, zorgen voor (weder)opbouw of continue verbetering van de natuur of aarde. Haar voorstel, laten we samen het meer gaan hebben over ‘regenereren’ of ‘regeneration’. Nu nog woorden met ongeveer 189.000 en 282.000.000 Google zoekresultaten, dus ze hebben nog wel een behoorlijke weg te gaan om de anderen van de troon te stoten.
Simone gelooft heilig in het creëren van regeneratieve systemen. Maar waarom? Ze doet het niet om een toekomst veilig te stellen. Zij heeft niet iets na te laten aan kinderen. Haar innerlijke rebel kan het probleem met het huidige systeem gewoonweg niet aanzien door een diepgewortelde drive om niet het onderdeel van een probleem te willen zijn, maar onderdeel te zijn van de oplossing.

Afbeelding door Simone van Neerven
Weer een omgeving creeren die gezond is
Overspannenheid en burn-out klachten in de Nederlandse bevolking blijft hoog en de verwachting is dat dit ook al blijven stijgen door demografische ontwikkelingen van de meest gevoelige groepen. Simone heeft het ook veel gezien om haar heen. Mensen die klachten krijgen doordat ze helemaal verwijderd zijn geraakt van wie ze zijn. Daarom zet zijn zich in om samen met het bedrijfsleven en sociale werkplaatsen het vraagstuk “Hoe kunnen we een (werk)omgeving creëren waarin mensen heel dichtbij zichzelf blijven?” op te lossen.
Een ander vraagstuk wat haar bezig houdt is: ‘Hoe kunnen we de bodem weer gezond maken waardoor de omgeving waarin we leven en ons eten weer gezonder wordt?’. Volgens haar is het antwoord te vinden in de regeneratieve landbouw. Als ze erover praat gebeurd er iets. Haar ogen gaan nog meer glimmen. Ze heeft zelfs haar business model aangepast om non-profit samen te werken met boeren om de kennis te ontwikkelen en de verspreiden over regeneratieve landbouw.
Een duurzame levensstijl betekent afwegen van gemak & impact
Er is veel aandacht voor de rol in verduurzaming die overheden en bedrijven moeten pakken en maar weinig aandacht voor de rol die de consument moet gaan pakken. Welke afwegingen maken ondernemers met een duurzaam hart als consument? Welke duurzame producten of duurzame diensten nemen zij af? Kopen ze bijvoorbeeld ook duurzame kleding of duurzame cadeaus? Kortom, hoe maken ze als consument de balans op als het gaat om een positieve impact maken op sociaal, milieu en financieel vlak?
Simone heeft zeker een duurzame levensstijl. “Ik eet geen vlees. Ik heb geen auto; nooit gehad en zal ik ook nooit hebben. Ik koop nooit kleren, omdat ik er weinig waarde aan hecht. Ik koop ook niet zoveel online. Als ik iets nodig heb loop ik gewoon naar een winkel. Dat vind ik prettiger omdat ik dan iets koop waarvan ik zeker weet dat ik het gebruikt i.p.v. dat het een retourloop ingaat. Ik probeer veel biologisch te eten maar dat lukt ook niet altijd en overal. En misschien een no-go onderwerp, maar wil het toch benoemen ik heb geen kinderen. Ik vlieg nog steeds wel. Lang niet zo exorbitant als ik ooit heb gedaan, maar dan krijg ik vaak ook meteen het verwijt dat het niet duurzaam is.”
Gemak houdt haar tegen om haar reisgedrag nog verder aan te passen. “Soms faciliteert gemak ook iets anders. Ik doe ook opdrachten in het buitenland, daar moet ik voor reizen. Maar deze opdrachten betalen goed waardoor ik andere dingen in Nederland weer kan faciliteren die minder betalen maar wel een duurzame impact hebben. Daar zit dan een afweging in. Ik zou natuurlijk ook ‘nee’ kunnen zeggen maar dan kan ik het andere ook niet doen.”
Duurzaam ondernemerschap is moeilijk, vergt ballen, nieuwsgierigheid & funding
“Om duurzaam te ondernemen heb je ballen nodig”, aldus Simone. “Om ondanks dat je het nooit gedaan hebt en niet weet hoe het moet. Het toch gewoon gaat doen, omdat je het gevoel hebt dat het moet gebeuren. En dat in een wereld die wel vereist dat altijd een antwoord klaar hebt voordat je iets gaat doen.”
Voor een column heeft ze zich verdiept in twee bijzondere ondernemers: Lex Hoefsloot, Co-founder en CEO van Lightyear en Boyan Slat Founder en CEO van The Ocean Clean-up. “Als je je verdiept in hun verhalen vertonen ze veel gelijkenissen. Ze volgen hun nieuwsgierigheid en niet een passie. Ze willen een impact maken, maar hun doel is in het begin eigenlijk niet heel scherp. Iedereen zegt, “Wat jij wil, dat kan helemaal niet”. En elke keer toch gewoon doorgaan, hun nieuwsgierigheid volgen, gewoon doen en heel flexibel en creatief blijven in het vinden van oplossingen voor de veelheid aan problemen die ze tegen komen.”
Een verandering teweeg brengen is per definitie moeilijk, omdat er altijd veel tegenbewegingen bij komen kijken bijvoorbeeld in organisaties en door mindsets. Bij duurzaam ondernemen komt daar nog bij dat je vaak het hele systeem moet veranderen. Het betekent dus niet dat je een klein dingetje kan veranderen in de keten, proces of middelen en al het andere niet.. Dus om te zorgen dat je de juiste verandering maakt moet een heel nieuw systeem of keten ontwerpen en een oplossing vinden voor alle tegenbewegingen die je tegenkomt.
Daarnaast zijn er ook veel onontgonnen gebieden als het gaat om ‘duurzaamheid’ of ‘regenereren’. En die komen met veel onbeantwoorde vraagstukken, die veel investering vergen, in zowel tijd als geld, en niet altijd een bestaande markt hebben. De opstartfase kan daarom taai en lang zijn. Een duurzame ondernemer is er vaak niet op uit om rijk te worden, maar hij of zij moet ook ergens van kunnen leven. Dus een uitdaging is: ‘Hoe vind je passende funding’?
Verschillen in uitdagingen bij 'duurzaamheid inbouwen' vs. 'vanuit duurzaamheid opbouwen'
“Ik denk dat het verschil niet zo zeer zit in de grootte van een bedrijf. Alle grote bedrijven zijn immers klein begonnen. Er zit wel een verschil in de uitdagingen tussen bedrijven die vanuit duurzaamheid zijn gaan opbouwen of bedrijven die duurzaamheid proberen in te bouwen. Ik vraag me serieus af of grote organisaties die ‘duurzaamheid’ niet al in hun DNA hebben zitten, dit ooit wel in hun DNA gaan krijgen. Omdat er zoveel andere dingen in hun DNA zitten waar tussen ze moeten afwegen als ze een keuze maken. Bijvoorbeeld, stel je bent een dividend gedreven organisatie. Durf en kan jij dan een keuze maken die te koste gaat van het hoogste rendement? Dus lager rendement maar wel beter voor de wereld. Een top kan het echt wel willen, maar als ze niet instaat zijn om weerstand te bieden tegen conflicterende belangen dan gaat het gewoon niet gebeuren.
Wat mij heel veel hoop geeft is dat ik om mij heen zie dat steeds meer mensen het gevoel krijgen dat er iets moet veranderen. Die denken: “Shit, ik wil mijn bijdrage leveren en ik heb alles geprobeerd in mijn macht om de koers te wijzigen, maar het wordt niet of onvoldoende opgepakt”. Deze mensen blijven niet hangen maar besluiten nu ook vaker opzoek te gaan naar een omgeving die ze wel instaat stelt om de bijdrage te leveren. En het zijn zeker niet alleen de jongere generaties. Dit laat me ook zien dat de oude bedrijven niet goed instaat zijn om in te springen in wat nu aan het veranderen is.
Als je kijkt naar grote bedrijven die zijn opgericht door mensen met duurzame intenties en zelf echt gedreven zijn om dat verschil te blijven maken dan wordt het diep verankerd in de mensen die ze aantrekken en aannemen en in wat ze doen, hoe ze dat doen, in wat voor investeerders ze aantrekken etc. Patagonia is daar een goed voorbeeld van. Mensen binnen dit bedrijf hoeven niet aan elkaar uit te leggen waarom duurzaamheid belangrijk is. Het belang is duidelijk; het is namelijk hun bestaansrecht.”
Dit alles zal ook betekenen dat je dingen tegengaat komen die misschien niet zo mooi zijn aan deze wereld en dan heb je een keuze. Kun je het accepteren en positief blijven en toch jezelf blijven motiveren om te proberen om de verandering te brengen? Of laat je jezelf uit het veld slaan?
Simone van Neerven 0
Je gaat dingen tegenkomen die niet zo mooi zijn aan deze wereld
Simone heeft ook zeker iets mee te geven aan anderen die zich inzetten voor duurzaamheid en/of regeneratie, als ondernemer of als individu die streeft naar een duurzamere levensstijl. “Veranderen is niet makkelijk. Blijf nieuwsgierig. Blijf graven. Blijf nadenken en vragen waarom dingen niet anders kunnen. Blijf je verwonderen. Dit alles zal ook betekenen dat je dingen tegengaat komen die misschien niet zo mooi zijn aan deze wereld en dan heb je een keuze. Kun je het accepteren en positief blijven en toch jezelf blijven motiveren om te proberen om de verandering te brengen? Of laat je jezelf uit het veld slaan? Ik heb ook vaak dat soort momenten dat ik denk ‘hoe dan?’. Soms denk ik gooi alles overboord en ga me helemaal storten op de regeneratieve landbouw, maar ja daar is momenteel nog geen pepernoot in te verdienen. Ik denk ook wel eens: “Fuck-it, ik heb geen kinderen waarom doe ik zo moeilijk? Of let’s enjoy life to the max! En alle emoties daar tussen in; elke dag weer. Dat hoort erbij.”